Na Lipno a Hochficht již přijíždí lyžaři
Tuto sobotu zvolna začíná lyžařská sezona na Hochfichtu, Lipně i Kvildě.
Jsou hlášeny výzazné minusové teploty a tak se nedočkaví lyžaři a běžkaři mohou připravit na na kvalitní sníh,
V areálu Hochficht jsou zatím v provozu tři vleky a další mají být za několik málo dní.
Provoz je zatím poklidný a beze front. Další týden by mělo být v provozu 70-80% celého areálu.
Na vrcholcích je momentálně 50 cm sněhu a dole u lanovky asi 20 cm.
Od soboty 10.12.2022 je skiareál denně v provozu.
Wo jetzt?
Severní spojka v Českých Budějovicích promění průjezd celým městem
Chystaná tranzitní komunikace v Budějovicích má stát přes dvě miliardy. Nová silnice, která začne u kruhového křižovatky u Globusu, přes nový most překročí Vltavu a v Kněžských Dvorech se novým železničním podjezdem napojí na Nemanickou ulici a pak Okružní. Na upřesnění plánů a územního rozhodnutí zatím ŘSD pracuje a poté přistoupí v daných lokatitách v Českých Budějovicích k výkupům pozemků.
Zeig mehr
Rakušan řídil v Českých Budějovicích pod vlivem alkoholu
V neděli ráno se městem projížděl opilý řidič. Nasedl na náměstí Přemysla Otakara do osobního automobilu rakouské poznávací značky a projel ulicemi Piaristická Česká, Hroznová až na Husovu ulici. Za krátkou dobu se dopustil několika přestupků včetně jízdy jednosměrnou ulicí v protisměru a zákazu odbočení. Na náměstí muže zachytil městský kamerový systém a to ho už pronásledovala hlídka městské policie, které ho zastavila Na Dlouhé louce. Doklady dvaadvacetiletého Rakušana byly v pořádku, avšak hlídka městské policie mladíkovi naměřila při orientační dechové zkoušce 2,2 ‰. Strážníci na místo přivolali hlídku Policie ČR, která řidiči zakázala další jízdu a celý případ si převzala k dalšímu šetření. Rakouský řidič bude obviněn z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Pravděpodobně si pro příště tento přečin rozmyslí.
Zeig mehr
V moštárnách letos ubylo práce
Tradičně druhý týden v listopadu, ukončili letošní sezonu moštování zahrádkáři v rudolfovském Mlýnském údolí. Zpracovali jsme letos kolem sedmi tun ovoce, loni to bylo kolem deseti tun. Sucho letos ovlivnilo třeba i velikost plodů. Počátkem listopadu už naposledy lisovali i na okraji Českých Budějovic v Husově kolonii. Letos zpracovali v moštárně 22 tun ovoce. V Nových Hodějovicích letos nakonec zapíší do statistik 18,5 tuny vylisovaného ovoce. Končili poslední pondělí v říjnu. Na začátku počítali, že kvůli suchu to bude 14 15 tun. Ale konečný výsledek je znatelně lepší a lze ho označit jako celkem průměrný. V třicetileté historii moštárny měly rekordní sezony v letech 2001 a 2003. Vždy udělali 40 tun ovoce. Ale podle Marie Syrovátkové, která se při moštování stará o vážení nebo účtování, bylo v některých špatných letech třeba jen pět tun ovoce, protože na jaře zmrzlo v květu. Letos přispělo ke slušnému výsledku několik skutečností. Místy nebyla úroda jablek zase až tak špatná. V některých lokalitách už také moštárny nejsou, takže do Nových Hodějovic do Topolové ulice přijíždějí zákazníci až od Kaplice, Hubenova nebo Nových Hradů. Tím, že je podle Marie Syrovátkové moštáren na Českobudějovicku málo, tak i když bylo sucho, nebyla bilance v Nových Hodějovicích v přílišném propadu. A zahrádkáři z Topolové ulice také pravidelně aktualizují svůj web. Získávají tím nové zákazníky, vedle těch věrných. Do Nových Hodějovic jezdí ale hodně zájemců už léta. Výhodou malých moštáren je to, že zákazník si odveze najisto šťávu ze svého ovoce. Někde ve větších zařízeních jablka vykupují, moštují třeba jen dva dny a lidé si odvážejí vypočtené množství moštu. V malých lisech u zahrádkářů si mohou lidé ovoce třeba i namixovat. „Někdo si dává jablka s mrkví nebo červenou řepou. Nebo zase chtějí zákazníci čisté odrůdové mošty. Přivezou si spartany nebo čistecké jablko," zmiňuje Marie Syrovátková s tím, že právě čistecké jablko je na moštování velmi vhodná odrůda. Ze zahrad ale dnes bohužel pomalu mizí. Zpracování ovoce v regionu ale moštováním nekončí. Kdo si připravil ovocný kvas, může nyní využít služeb několika pálenic. Zkuste si ochutnat čerstvou štávu z jablek, nebudete litovat, chuť je opravdu nepopsatelná a znamenitá.
Zeig mehr
