Nebezpečný řidič pod vlivem alkoholu
Noční vyjížďku si muž z Tábora za rámeček nedá. Do ostrůvku na křižovatce ulic Nádražní a Generála Píky narazil v neděli krátce po půlnoci řidič vozidla značky Kia zrovna ve chvíli, kdy tudy projížděli strážníci. I při defektu jednoho z předních kol pokračoval v jízdě ještě několik desítek metrů, než ho dostihli strážníci. Už první slova řidiče napověděla, že není zcela v střízlivý. Orientační zkouška ukázala při prvním měření 2,8 promile. Případ dále šetří Policie ČR. Muž bude čelit obvinění z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Těchto bohužel nebezpečných činů přibývá a orgány státní služby by je měly začít tvrději trestat.
Kam dál?
Ústup chřipky na českobudějovicku
Těsně pod prahem epidemie se zastavila chřipková onemocnění v Jihočeském kraji. Jak naznačují čerstvá data hygieniků, za uplynulý týden nemocných naopak citelně ubylo. Na pozitivním trendu se pravděpodobně podepsal zejména fakt, že se díky jarním prázdninám podařilo zastavit šíření nákazy v dětských kolektivech. Snad se to po prázdninách znovu nerozjede. Už jsme si užili dost, doma byla s virózou dcera, pak měl problémy manžel, ani mně nebylo pár dní dobře, snad zůstane ušetřený aspoň syn, doufá jedna paní z Českých Budějovic. Virus v populaci ale stále koluje. Nebezpečná může být zejména pro starší osoby či ty, kdo již trpí jiným závažným onemocněním. I z těchto důvodů stále ve třech jihočeských nemocnicích v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci platí zákaz návštěv. Šíření nákazy se stejným opatřením snaží zamezit také na Hluboké a nově také v Prachaticích. Kvůli zvýšenému výskytu chřipek se navíc stále víc daří také nákaze příušnicemi. Ta se svými prvotními příznaky podobá chřipce, lidé proto potížím nepřikládají velký význam a usnadňují tak šíření vysoce nakažlivé nemoci. Již několik týdnů řádí především mezi středoškoláky. „Nemoc se objevuje nejčastěji u studentů, ale jsou i případy, kdy se nakazil i někdo z dalších členů rodiny. Na toto onemocnění je třeba dávat velký pozor, nebot u mužů hrozí později případé potíže s plodností. Snad se dočkáme již zanedlouho stabilnějšího teplého počasí a chřipková epidenie odezní.
Zobrazit více
Jihočeským restauracím schází zahraniční hosté
Provozovatelé restaurací pomalu zahajují sezonu po nucené koronavirové pauze. V jejich provozech zatím zaznívá především čeština, ubylo zahraničních hostů. Lidé jsou opatrnější, dodržují hygienická opatření, nevyhledávají dav. Za své peníze žádají vyšší standard. I přes to jsme za každého z hostů rádi, řekl jeden z provozovatelů jedné z nejznámějších restaurací v Českých Budějovicích.
Zobrazit více
V moštárnách letos ubylo práce
Tradičně druhý týden v listopadu, ukončili letošní sezonu moštování zahrádkáři v rudolfovském Mlýnském údolí. Zpracovali jsme letos kolem sedmi tun ovoce, loni to bylo kolem deseti tun. Sucho letos ovlivnilo třeba i velikost plodů. Počátkem listopadu už naposledy lisovali i na okraji Českých Budějovic v Husově kolonii. Letos zpracovali v moštárně 22 tun ovoce. V Nových Hodějovicích letos nakonec zapíší do statistik 18,5 tuny vylisovaného ovoce. Končili poslední pondělí v říjnu. Na začátku počítali, že kvůli suchu to bude 14 15 tun. Ale konečný výsledek je znatelně lepší a lze ho označit jako celkem průměrný. V třicetileté historii moštárny měly rekordní sezony v letech 2001 a 2003. Vždy udělali 40 tun ovoce. Ale podle Marie Syrovátkové, která se při moštování stará o vážení nebo účtování, bylo v některých špatných letech třeba jen pět tun ovoce, protože na jaře zmrzlo v květu. Letos přispělo ke slušnému výsledku několik skutečností. Místy nebyla úroda jablek zase až tak špatná. V některých lokalitách už také moštárny nejsou, takže do Nových Hodějovic do Topolové ulice přijíždějí zákazníci až od Kaplice, Hubenova nebo Nových Hradů. Tím, že je podle Marie Syrovátkové moštáren na Českobudějovicku málo, tak i když bylo sucho, nebyla bilance v Nových Hodějovicích v přílišném propadu. A zahrádkáři z Topolové ulice také pravidelně aktualizují svůj web. Získávají tím nové zákazníky, vedle těch věrných. Do Nových Hodějovic jezdí ale hodně zájemců už léta. Výhodou malých moštáren je to, že zákazník si odveze najisto šťávu ze svého ovoce. Někde ve větších zařízeních jablka vykupují, moštují třeba jen dva dny a lidé si odvážejí vypočtené množství moštu. V malých lisech u zahrádkářů si mohou lidé ovoce třeba i namixovat. „Někdo si dává jablka s mrkví nebo červenou řepou. Nebo zase chtějí zákazníci čisté odrůdové mošty. Přivezou si spartany nebo čistecké jablko," zmiňuje Marie Syrovátková s tím, že právě čistecké jablko je na moštování velmi vhodná odrůda. Ze zahrad ale dnes bohužel pomalu mizí. Zpracování ovoce v regionu ale moštováním nekončí. Kdo si připravil ovocný kvas, může nyní využít služeb několika pálenic. Zkuste si ochutnat čerstvou štávu z jablek, nebudete litovat, chuť je opravdu nepopsatelná a znamenitá.
Zobrazit více